Русия отложи научна мисия до Юпитер и фокусира вниманието си върху изследването на Венера

0
327
Снимка: Twitter

Русия временно се отказа от изследвания на луните на Юпитер с помощта на междупланетни станции и фокусира вниманието си върху изследване на повърхността на Венера, заяви директорът на Института за космически изследвания на РАН и вицепрезидент на РАН Лев Зельоний, цитиран от ТАСС.

„За съжаление поради ограничаване на средствата се налага да направим избор между Венера и Юпитер – каза ученият. – Отказахме се от намеренията си да изследваме планетата Юпитер и луните ѝ, макар че разработихме планове за кацане на космически апарат на луните Европа и Ганимед.“

По думите му, осъществяването на тези планове бе възпрепятствано не само поради финансовата страна на въпроса, но и заради високото ниво на радиация в района на Юпитер. „Дадохме си сметка, че с електрониката, с която разполагаме, работата там ще е трудна“, поясни той.

След 2025 г. Русия ще фокусира основното си внимание върху изследването на Венера. Да сътрудничат в тази насока се съгласиха американски учени, които редовно се срещат с руски специалисти.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във