Жертвите от самоубийствения атентат на „Ислямска държава“ в Ал Баб достигнаха 77 души

0
343
Снимка: Twitter

Броят на жертвите от вчерашната атака с кола бомба в северния сирийски град Ал Баб достигна 77 души, съобщи базираният в Лондон Сирийски център за човешки права, цитиран от ДПА. 44 от тях са цивилни местни жители. Предишното съобщение от снощи бе за 51 загинали, от които 34 цивилни. Бомбената самоубийствена атака имаше за цел щаба на сирийските бунтовници в Сусиан, северно от Ал Баб.

Атентатът бе извършен ден след като подкрепяните от Турция сирийски бунтовници обявиха, че са завзели града от джихадистите на „Ислямска държава“. В съобщение, качено в интернет, ИД твърди, че неин атентатор самоубиец успял да се вреже с кола, натъпкана с експлозиви, сред „голяма група турски военни и вероотстъпници“ в Сусиан, на 8 км от Ал Баб, добавя АФП.

Офанзивата срещу Ал Баб започна през ноември и премина през сложни перипетии, тъй като екстремистите използваха мини, коли бомби и тайни тунели, твърдят турски източници. В момента ИД напълно се е изтеглила от града. Обстановката в Ал Баб се следи внимателно, като Турция обмисля следващия си ход при своята военна намеса в Сирия, отбелязва ДПА.

Анкара изпрати своите военни части там през август м.г. Сирийското правителство разглежда турското военно присъствие в Северна Сирия като окупация.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във