Пръстените на Сатурн може да крият милиони малки луни

0
723

НАСА разпространи снимки на пръстените на Сатурн, които разкриват, че там може да има милиони малки луни, съобщи в. „Гардиън“.
Снимките са направени от космическият апарат „Касини“. Те разкриват детайли в мащаб 550 м, колкото са най-високите сгради на земята. Някои детайли, като гигантски перки, показват, че там се крият купища миниатюрни луни.

Пръстените се състоят от лед, прах и скали, като размерът им варира от миниатюрни прашинки до късове с големина на къща. Т. нар. перки са празнини в материала с диаметър хиляди километри. Според специалистите ги създават малки луни.

Луните вероятно са с размер колкото къща, максимум до 1 км. Те разчистват пространството около себе си, но не са достатъчно големи да прочистят пътя по цялата си орбита около Сатурн, както правят по-големите спътници Пан и Дафни.
На снимките се виждат и зърнисти структури в индивидуалните пръстени. Астрономите ги наричат „сламки“. Там материалът временно се е събрал по неясни още причини.
В пръстена А се вижда плътна вълна, където се натрупват частици.

Космическият апарат „Касини“ изследва системата на Сатурн от почти 13 години. Апаратът вече почти преполови предпоследния етап от мисията си, който се състои от 20 спускания много близо до основната пръстенова система. Тази фаза ще продължи до края на април. След това ще започне последният етап, в който „Касини“ многократно ще се гмурне в пролуката между пръстените и Сатурн. Първото такова спускане е насрочено за 26 април.

Източник: БТА

Коментари

коментари

За още новини харесайте страницата ни във